Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Juoruiletko vai vain vatvot?

Juoruiletko vai vain vatvot?

Kaikki juoruilevat. Hyväntahtoinen juoruilu tekee hyvää. Se on keino päästää paineita ja toisaalta osa sosiaalisen verkoston kutomista. Hyväntahtoinen juoruilu voi sisältää ripauksen kateutta, mutta sen peruslähtökohta ei kuitenkaan ole ottaa onnea pois keneltäkään muulta. Kun juoruaa ystävättärensä kanssa tämän huonosti käyttäytyvistä lapsista, on helpompi palata omien vastaavien pariin.

Työpaikoilla juoruilu kuuluu myös asiaan. Kahvipöytäjupinatkin kuuluvat asiaan. Kollegat toimivat toistensa paineentasaajina aina tarvittaessa. Kun paineet on tasattu, voi taas palata sorvin ääreen helpottunein mielin.

Juoruilusta pitäisi kuitenkin erottaa vatvominen. Juoruilussa ei jumituta, ei aiheeseen eikä tyyppiin. Juoruilu on suhteellisen tasapuolista kaikille sosiaalisen verkoston jäsenille ja sen aiheet vaihtelevat.

Vatvomisessa sen sijaan käsitellään keskustelusta toiseen ja kenties vuodesta toiseen aivan samoja asioita. Vatvominen ei päästä paineita vaan se on kollektiivinen painekattila. Ihmiset lietsovat toisiinsa ahdistuksen, aggression, katkeruuden, kateuden ja pahan mielen. Asiat eivät etene, mieli jumittaa ja ratkaisun sijaan keskitytään ongelmaan.

Jos työpaikallasi tai kaveripiirissäsi vatvotaan, sille on syytä laittaa stoppi. Jumitus vie aikaa, energiaa ja pilaa ilmapiirin.

  1. Nosta kissa oikeasti pöydälle: mikä on ongelma, miten se olisi ratkaistavissa?
  2. Kuka/ketkä voivat ratkaista asian?
  3. Puhu oikeille tyypeille, niille, jotka voivat tehdä asialle jotain. Monella on harha, että ovat puhuneet asiasta, mutta siitä huolimatta ei mitään tapahdu. Usein syynä on se, että asiasta on puhuttu ihmisille, jotka eivät voi tai eivät halua siihen vaikuttaa.
  4. Jos haluat oikeasti muutosta, ole valmis laittamaan itsesi likoon. Suun piekseminen on halpaa, mutta vain tekemällä asiat voivat muuttua. Ole rohkea, tee itse aloite.

Susanna Isohanni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: