Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Mielummin överit kuin vajarit

Mielummin överit kuin vajarit

Kissa se kiitoksella elää. Se joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Ylpeys käy lankeemuksen edellä.

Tässä muutamia valikoituja poimintoja sanonnoista, jotka pitäisi lailla kieltää. Niiden perusteella kehuminen ja kannustaminen johtavat vain ylpistymiseen. Ja ylpeydestä seuraa automaattisesti lankeemus. Parempi ilmeisesti pitää itseään epäonnistujana jo valmiiksi, ettei tule turhaan pettymyksiä. Sirotellaan kaikki tuhkaa päällemme ja odotetaan kuolemaa. Epäonnistumaanhan tänne on vain tultu!

Itse kuulun siihen koulukuntaan, jossa ”kukas se kissan hännän nostaa, jos ei kissa itse”  ja etenkin pohjalainen sanonta ”ylpeä saa olla, muttei leuhka” puhuttelee minua syvästi. Yritän kuitenkin kehua itseni lisäksi myös muita.

En ole kuullut kenenkään koskaan sanovan, että häntä olisi kehuttu ja kannustettu liikaa. Itseasiassa valtaosa ihmisistä on aivan varmasti paljon useampien kiitoksien ja kehujen arvoisia kuin ehdin tai muistan sanoa. Siksi kannattaa synnyttää kotona ja työpaikalla sellaista henkeä, että kuka tahansa uskaltaa kiittää ja kehua ketä tahansa. Aina joku ehtii ja muistaa kiittää, vaikken minä ehtisikään.

Ja kun kehumisen kynnys alenee (se on suomalaisilla sangen korkealla, kiitos kansantyhmyyksiemme), siitä tulee hieno, yhteishenkeä kasvattava tapa. Jokainen kehtaa kehua myös omia saavutuksiaan. Se lisää ammatillista ylpeyttä, joka heijastuu koko porukan tekemiseen. Ja kun kehumisesta tulee tapa, niin myös kehujen vastaanottaminen on helpompaa. Enää ei tarvitse vastata kiitoksiin ”enhän mä nyt mitään… eihän tässä mitään erityistä ollut”. Vaan niihin voi vastata ”eikös ollut kova juttu, vitsi me ollaan hyviä”.

Ohessa muutama vinkki teille, joita hävettää kehua tai vastaanottaa kehuja:

  • Työpaikan chat tai vastaava on hyvä paikka matalan kynnyksen kehuille ja kiitoksille. Suomalaisille on helpompaa sanoa asia tekstarilla kuin suoraan. Esimerkiksi skype siis käyttöön!
  • Tee kiittämisestä tapa, Vaikka niin, että perjantaisin kiität kollegoitasi jostain erityisestä asiasta, joka on viikolla jäänyt mieleen.
  • Ottakaa käyttöön kehuseinä. Kynnys kiittää nimettömällä post-it-lapulla on varsin alhainen. Seinä voi olla myös asiakkaiden tai työhaastatteluun tulevien nähtävillä, antaa taatusti hyvän säväyksen.
  • Kehumisen korkein aste on sitten se päin naamaa kehuminen. Tähän pääseminen voi viedä kauankin, sillä kansantyhmyydet istuvat meissä syvällä. Mutta voit aloittaa pienistä kehuista (hyvä juttu, mahtava idea tai hieno puhe!),  ja edetä sitten pikkuhiljaa tasolle ”sä olet vetänyt tätä projektia kerrassaan hienosti, hommat pysyvät näpeissä, sulla on hyviä ideoita ja saat kaikki muutkin innostumaan”.

    Harjoittamalla säännöllistöä kehumista, huomaat työtovereissasi ja -yhteisössäsi taatusti positiivista kehittymistä ja ennen kaikkea, huomaat myös oman fiiliksesi paranevan. Antaminen on jopa parempaa kuin vastaanottaminen.

    Kehujen suhteen ei ei ole kuin yksi sääntö: mielummin överit kuin vajarit.

Susanna Isohanni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: