Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Hyvä niin

Hyvä niin

Nuorena luin jostakin kirjasta viisaan lauseen: ”Voiko olla niin, että meistä jokainen syntyy tänne mukanaan niin paljon sellaista hyvää, ettei kykene sitä elämänsä aikana toteuttamaan?”

Tämä lause on kulkenut mukanani.

Meni vuosia lauseessa olevan viisauden löytämiseen ja tunnistamiseen, sitten vielä pitempi aika sen todeksi tunnustamiseen. Viimeiset vuodet olen yrittänyt katsoa maailmaa tuon lauseen läpi, elää ja toteuttaakin sitä.

Ensimmäinen paradoksi: On hämmästyttävää, miten vähän lopputuloksen kannalta sillä on väliä, onko tuo lause totta vai ei (eikä järkeily tai tutkimus voi sitä oikein todistaakaan). Usko tuon lauseen totuusvoimaan auttaa näkemään sellaista, mikä muuten jäisi näkemättä. Ja mikä tärkeintä, tällä näkemisellä on välittömiä seurauksia: vaatimatonkin yritykseni elää tuota lausetta todeksi päivittäin suhteessa itseeni ja toisiin ihmisiin muuttaa suhteeni ja asenteeni ja vähitellen elämäni paremmaksi kuin se oli ennen.

Eikä kyse ole vain minusta. Jokainen syntyy täynnä mahdollisuuksia, jotka suhteessa yksilön tarvitsemiin olosuhteisiin kehittyvät ja toteutuvat. On palvelus auttaa jokaista löytämään oma voimansa, kykynsä ja mahdollisuutensa. Se on usein esteiden voittamista, kun jokin tahtoo tulla mahdolliseksi.

Samalla on mahdollista välttää tämä:

Nuutuneisuuden (languishing) välitila… Hämmästyttävää lienee vain se, miksi keskinkertaiseen olotilaan tyydytään. Lotta Uusitalo-Malmivaara: Positiivisen psykologian voima

Toinen paradoksi: Tällaisen itse luodun hyveen päivittäinen harjoittaminen tekee minusta jatkuvasti jotakin parempaa, mutta tiedän nyt, että hyväksi en yllä milloinkaan. On vain yhä useammin päiviä, jolloin aika hyvä on riittävästi ja jopa aika paljon.

Niin on hyvä.

Mikko Taskinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: