Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Elintilaa

Elintilaa

Nuorena tilan kaipuuni räjähti. Piirtelin uskonnonkirjan sivut täyteen vihaisia mielenosoittajia, jotka vaativat ”täydellistä vapautta!”. Vaatimukset johtivat ennen pitkää koulun vaihtamiseen ja kotoa pois muuttamiseen.

Mielenosoittajista on kuljettu suuri loikka toissaviikkoon. Pohdin silloin valmennettavani kanssa sitä, miten osata palautua ja samalla antaa tilaa niille prosesseille, jotka kehkeyttävät uusia ja parempia työn tekemisen tapoja.

Nämä eivät ole itsestään selvyys.

  • Elämä vie, aina on jotain ja tavat kuristavat. Tilaa ei tule ellei siitä itse huolehdi = ellei sitä ota.
  • Tietoinen tilan luominen, jossa prosessit pääsevät syntymään ja etenemään suotuisalla tavalla, ei ole yksinkertaista eikä helppoakaan.

Meissä on näitä esteitä, joita meidän tulee tutkia ja on tosi vaikeaa tutkia näitä pohjalla virtaavia voimia, jotka ajavat meitä harhaisuuteen. Jari Sarasvuo

Tietoisuus prosesseista on ohut, samoin voima ohjata eli luoda tilaa ei välttämättä tule mieleen, ei edes silloin kun sitä eniten tarvittaisiin. Kuitenkin noista prosesseista huolen pitäminen on elinehto. Sille, että

  • prosessit uusiutuvat
  • prosessien haltija pysyy prosessien tasalla eli kykenee paitsi kurkottamaan uuteen myös ulottumaan aiempaa pitemmälle.

Tässä on tarjolla rehellistä työtä. Ja sitä hyvä tyyppi aina rakastaa.

Avain on – kas kummaa – itsetuntemuksen vahvistaminen. Mistä ja millaisista asioista ja liikkeistä minussa on kyse – miten opin pitämään huolta luovien ja uusintavien prosessien virtaamisesta.

Tämä edellyttää usein sitä, että otan tietoisemmin elämän haltuun. Luon tilaa uudelle ja sille, miten uteliaana elän niissä hetkissä, jotka ruokkivat uutta ja toisaalta kyseenalaistavat sen, miten olen tottunut systeemiäni pyörittää. Esimerkiksi törmäytyminen on hyväksi havaittu tapa.

Tähän kaikkeen on helppoa väittää vastaan:

  • Mieleen tulee olosuhteista riippumatta mitä tahansa.
  • Ihmiset ovat erilaisia: jotkut yltävät vasta paineessa parhaaseensa.
  • On utopiaa ajatella, että pääsisi käsiksi ideoita ja niiden toteuttamista lietsoviin voimiin. Puhumattakaan, että niitä voisi ohjata.

Pienen otoksen kokemukseni kertoo, että tietoisempi haahuilu ja viipyily johtaa pitkällä aikavälillä ideoiden tonavan parempaan virtailuun ja sen laadukkaampiin toteutuksiin.

Jos on yhtään taipumusta haastaa itsensä, tämä on fine&fun.

Mikko Taskinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: