Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » No anteeks!

No anteeks!

Anteeksi on sana, joka opetetaan jo pienille lapsille. Sen sisäistämiseen voi kuitenkin mennä ihmisikä. Kyseessä voi joillekin olla vain sana, jonka avulla voi paeta tilanteesta ilman aitoa katumuksenhäivääkään. No anteeks.

Pahoittelu ja anteeksipyytäminen on vaikeaa, osalle niin vaikeaa, ettei sitä sanaa käytetä lainkaan. Osa korvaa sen hyvittelyteoilla. Kun on tullut möläytettyä, voi tehdä kumppaninsa herkkuruokaa. Kyllä se ymmärtää, mitä teko tarkoittaa. Joskus ehkä näin onkin. Sanoilla voi valehdella (no anteeks), mutta teoilla valehteleminen on vaikeampaa. Toista voi sanoa rakastavansa, mutta silti pettää. Tai voi olla sanomatta, mutta vaihtaa autonrenkaat puolison autoon tai kävellä vastaan bussipysäkille keskellä yötä.

Vaikka teot ovat tärkeitä, on anteeksipyytäminenkin arvo sinänsä. Koska sen sanominen on niin vaikeaa, niin sen sanominen on niin tärkeää.

Yhtä vaikeaa kuin pyytää anteeksi, on myös antaa anteeksi. Ihminen voi sanoa antavansa anteeksi, mutta oikeasti mitään ei ole unohdettu. Katkeruus vedetään esille sopivan tilaisuuden tullen. Rikos ei vanhene koskaan.

Tietenkään anteeksi-sana ei takaa automaattista anteeksiantoa. Joku on sanonut, että jos suutuspäissäään rypistää paperin, sen voi avata, mutta silti siinä on ryppyjä. Loukattuun ihmiseen jää ryppyjä. Mutta rypytkin voi oikaista, ne voi silittää suoraksi. Joskus aika tekee tehtävänsä, mutta useimmiten tarvitaan myös aktiivista anteeksiantamisen työstämistä.

Miksi en antaisi anteeksi? Miksi haluan tarrata vihaan, katkeruuteen? Ihminen teki virheen, tunnusti sen ja on pahoillaan, on vastaisuudessa valmis välttämään virheitä.

Naistenlehden juttusarjassa tunnetuilta ihmisiltä kysytään, mitä et antaisi anteeksi kumppanillesi. Vastaukset vaihtelevat. Jokaisella on oikeus vetää rajansa. Mutta ihan kaikki on mahdollista antaa anteeksi, jos niin haluaa.

Susanna Isohanni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: