Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Päästä vapaaksi

Päästä vapaaksi

Mustasukkaisuus ja sen äärimmäinen muoto omistushalu ovat myrkyttäneet monta ihmissuhdetta. Valitettavasti romanttisessa rakkaudessa niitä pidetään joskus jopa todisteena aidoista tunteista: Kun oikein rakastaa, häntä ei halua jakaa.

Ihminen on kuitenkin jaettavissa ja hänet täytyy jakaa. Meidän täytyy jakaa rakkaamme ja läheisemme kymmenien muiden ihmisten kanssa päivittäin. Käymme töissä, harrastamme, tapaamme ystäviämme ja ajattelemme muitakin asioita kuin rakkautemme kohdetta. Ja hyvä niin. Ihmisen pitää välillä olla erossa tunteakseen ikävää ja voidakseen palata takaisin.

On luonnollista, että jokainen tuntee joskus pienen mustasukkaisuudenpiston sydämessään. Se voi johtua siitä, että puoliso tai ystävä saa huomiota vastakkaiselta osapuolelta tai vain pelkästä ajatuksesta, että näin saattaisi käydä.

Kaikki on ihan ok, kun mustat sukat ovat jalassa vain hetken, tunne menee ohi, eikä se rajoita kummankaan osapuolen elämää.

Kun kyse on omistushalusta, alkaa ihminen rajoittaa toisen ihmisen menoja, harrastuksia ja ihmissuhteita. Joskus jopa työtä. Joskus kontrolli menee niin pitkälle, että mustasukkainen alkaa vahtia kännykkää, tietokonetta ja epäilee ja syyttää toista ihmistä jo väärien asioiden ajattelemisestakin. Eräs ystäväni totesi, että kyllä mustasukkainen aina mustasukkaisuudelleen syyn löytää. Jos ei muuta, niin kaupan pakastealtaasta jäätelöä kurkottava kumppani pyllistää muille.

Mustasukkaisuutta voi olla aggressiivista tai passiivisaggressiivista. Aggressiivinen on usein helppo tunnistaa, sillä silloin puoliso on vihainen, vaatii tilille, syyttää, epäilee ja rajoittaa aktiivisesti… Passiivisaggressiivisessa kumppani käyttää hienovaraisempia keinoja pitääkseen toisen koko ajan ”otteesaan”. Hän vaatii säännöllistä raportointia silloin, kun ollaan erossa – esimerkiksi tekstareita ja puhelinsoittoja. Tai hän itse pommittaa kumppaniaan viesteillään, ettei vahingossakaan menisi tuntiakaan ilman, että hän on kumppaninsa mielessä.

Ihmissuhteita ei voi kahlita, toista ei voi omistaa, eikä häntä voi pakottaa tuntemaan asioita. Siksi koko omistushalu on absurdi asia. Rakkaudessa on hienointa vapaaehtoisuus, joka syntyy vain vapaudesta.

Susanna Isohanni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: