Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Tunneoksennusta

Tunneoksennusta

Aina välillä kuulee, kun ihminen kuvailee itseään tai läheistään tunneihmiseksi. Tämän vastakohtana pidetään usein järki-ihmistä, kylmää faktojen tuijottajaa, jolla ei ole tunteita tai joka ei anna tunteiden vaikuttaa päätöksiinsä.

Tunneihmisiä sellaisena kuin heitä keittiönpöytäkeskusteluissa käsitellään ei kuitenkaan ole olemassakaan. Me olemme nimittäin kaikki tunneihmisiä. Järjen vastakohta ei ole tunne, vaan järjettömyys. Ja tunteen vastakohta on tunteettomuus, eivät faktat.

Tunnetta käytettään siloteltuna tekosyynä usein sille, että ihminen voi oksentaa oman pahan olonsa toisten niskaan. Voi huutaa, paiskoa ovia, sanoa rumasti, loukata. Koska tunne.

Aikuinen ihminen kykenee, tai hänen pitäisi kyetä erottamaan toisistaan tunne ja teot/käytös. Ihmisestä voi tuntua pahalta ilman, että hän vaahtoaa ja heittäytyy veemäiseksi. Ja se tunne on sisäisesti aivan yhtä inhottava, vaikkei sen anna vaahdotakaan koko lähipiirin yli.

Aikuinen ihminen ei ole nelivuotias lapsi, joka vielä opettelee elämään tunteittensa ja niiden hallinnan kanssa. Hän voi heittäytyä selkä kaarella marketin lattialle, kun ei saa haluamaansa tai paiskata lapiollisen hiekkaa kaverinsa silmille, kun suuttuu hänelle.

On väärin silotella huonoa käytöstä vetoamalla tunneihmisyyteen. Oikeampi termi tunneihmiselle olisi uhmaikäisaikuinen.

Susanna Isohanni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: