Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Uskallus

Uskallus

Sain tilaisuuden kääntää itsetuntemukseni suuntaa, kun meditoin* muutaman viikon ajan John Cagen lausetta

Not to make things worse.

Luulin, että hyväntahtoisuuteni ja tietoinen pyrkimykseni hyvään riittäisivät. Siis etten kuuluisi siihen joukkoon, joka vie asioita huonoon suuntaan, pilaa omia ja toisten juttuja. Olin väärässä.

On paljon sellaista, mihin oma vaikutus ei ulotu. Teot ja usein sanatkin alkavat elää omaa elämäänsä, kun ne on sanottu ja tehty. Lisäksi aika usein luulee tai kuvittelee tekevänsä ja saavansa aikaan muuta kuin mitä todellisuus on.

Lamaantumisen sijasta kohtasin uusia ajatuksia: Jokaisella on oikeus tavoitella onnellisuutta. Vaan mitä tekee oikeudella, ellei ymmärrä ja uskalla sitä käyttää? Eli: miten rohkaistumiseen ulotutaan?

Ajatella, jos tätä oikeutta onnellisuuteen korostettaisiin joka käänteessä. Siitä näkökulmasta, että

  • Minulla on oikeus onnellisuuteen, koska olen ihminen.
  • En voi olla todella onnellinen, jos toinen on lähelläni onneton tai onnellisuuteni tapahtuu toisten kustannuksella.

Onko tämä mahdollista?

Kasvatuksen mahdollisuus. Rohkaistuminen olisi keskiössä kaikessa kasvatuksessa, niin kotona kuin koulussa. Uskalla ajatella. Uskalla sanoa. Uskalla unelmoida. Uskalla tavoitella. Kohtaa typerimmätkin pelkosi, voita ne tahdollasi ja kasva voimassasi.

Aikuisen mahdollisuus. Suuri osa sivistymisestä jää omalle vastuulle eli asiat tulevat haasteina vastaan. Löydä ohjaava voima sisältäsi, kun itse pyrit, haet tukea ja tuet muita. Muiden tukeminen tukee omia pyrkimyksiä. Lisäksi muille annettu apu tulee maailmasta vastaan hyvinä asioina, jotka auttavat itseä yltämään enempään.

Kun rohkaisen itseäni toistuvasti ylittämään itseni, opin tuntemaan itseni paremmin kuin jos jätän tämän mahdollisuuden käyttämättä. Itseni tuntemaan oppiminen antaa minulle mahdollisuuden nähdä sellaista, mikä muuten jäisi näkemättä. Erityisesti niissä tilanteissa, joissa uskallan kurkottaa hyvään.

*Elämäni ei muutenkaan ollut enää sama sen jälkeen, kun tajusin, että mitä tahansa voi meditoida: lausetta, ajatusta, ihmistä, tapahtumaa, … Ja miten toisenlaisen, syvemmän suhteen todellisuuteen sitä kautta saa.

Mikko Taskinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: