Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Painaumia

Painaumia

Kun hyvä tyyppi reflektoi itseään, hän tunnistaa itsessä olevan hyvän. Mikä on tämä hyvä? Ja onko sen tunnistaminen vain hyvän tyypin yksinoikeus?

Jokaisessa ihmisessä on lähtökohtaisesti paljon hyvää tahtoa, joka näkyy jo pienessä lapsessa. Tahto auttaa toisia ja olla muutenkin toisille hyvä, tahto kehittyä ja pyrkiä parempaan.

Eläisimme maanpäällisessä paratiisissa, jos tässä olisi kaikki. Ihmisen ristiriitaisuudessa ihmisen oma etu vääristyy toisten etuun ja päinvastoin tavoilla, joissa kaikki häviävät.

Ympäristönä elävät ihmiset eivät yllä parhaimpaansa vaan kasaavat omalla tavallaan esteitä hyvän tahdon toteutumiselle. Kun olisi tarvinnut tukea ja vahvistusta hyvän näkemiseen, sai jotakin päinvastaista.

Usein näyttäisi siltä kuin elämän kulussa ihminen erillisyydessään hukkaisi ydinosansa ihmisyyttään ja tilalle tulisi osaamattomuutta ja avuttomuutta.

Mutta vaikka toisinaan näyttää pahalta, ihminen on sitkeä olento, uskomattoman mielikuvituksekas ja useimmiten voittamatonkin. Tämä näyttäytyy siinä, miten ihminen nousee niin oman vaikeuden kuin ympäristöstä tulleen taakan yläpuolelle ja tekee elämälleen jotakin.

Eli ihminen alkaa kiinnittää huomionsa siihen kaikkeen hyvään, mitä hänessä ja hänen ympärillään on. Kun fokus on pysynyt hyvässä jonkin aikaa, siihen asti abstraktilta tuntunut ajatus hyvän lisääntymisestä ja vahvistumisesta tulee konkreettiseksi kokemukseksi.

Samalla syntyy oivalluksia siitä, miten elämässä on kyse luomisesta. Tässä tapauksessa erityisesti oman elämän luomisesta niistä lähtökohdista ja tapahtumista käsin, jotka on saanut osakseen ja joita on omalta osaltaan vahvistanut.

Vahvistaminen on usein itselle kerrottuja tarinoita siitä, etten osaa laulaa koska opettajani sanoi niin tai meditaatio ei ole minua varten koska mieleni on levoton. Tällaisten tarinoiden takaa löytyy tarve uskoa johonkin. Nämä tarpeet eivät kuitenkaan ole muuttumattomia. Kun raaputtaa niiden pintaa, tällaisten itsestään syntyneiden tarinoiden alta löytyvät todelliset tarinat. Tarinat, joissa laulaa elämisen riemusta tai meditoi sisäisen elämänsä järjestykseen.

Tietoisemmaksi tuleminen ja oman elämän luominen ovat hyvän tunnistamista itsessä. Siinä näkyy pyrkimys johonkin parempaan: luon tietoisesti omia painautumia niiden painautumien rinnalle, jotka tähänastinen elämä ja tähänastinen itse ovat luoneet.

Näiden painaumien ero entisiin verrattuna on siinä, että ne vievät parempaan suuntaan, koska olen ne tietoisesti itse tahtonut. Mitä enemmän hyvä minussa tulee esiin, sitä enemmän vahvistan sen esiin astumista muissakin.

Mikko Taskinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: