Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Ärsytys ei lähde ärsyyntymällä

Ärsytys ei lähde ärsyyntymällä

Yskä lähteee yskimällä, mutta ärsyyntyminen ei lähde ärsyyntymällä. Ärsyyntyminen on kuin ihmottuma, se vain pahenee siitä, että sitä hinkkaa. Miksi kuitenkin annamme ärsyyntymiselle vallan, vaikka se tuottaa meille ja muille vain pahaa mieltä ja kiristää tunnelmaa? Me annamme sappemme kiehua, puremme hampaitamme tai räpätämme joko päin naamaa tai selän takana. Usein aivan turhaan, sillä ärsyyntymisen kohde ei usein joko tiedä tai voi sille mitään, että ärsyttää.

Risooko:
Kavereiden ylitöpositiivisuus ja reippaus
Jatkuva valitus
Lasten aiheuttama meteli
Muiden hitaus
Tekemttömät kotityöt
Se, että puoliso katsoo televisiota tai surffailee netissä

Lähes kaikki voi siis ärsyttää, jos on alhainen ärsytyskynnys. Kynnystä voi kuitenkin myös nostaa.

Usein asiassa auttaa se, että tiedostaa, millaiset asiat ja tilanteet saavat oman sapen kiehumaan. Ja tietoisesti keskittyy rauhoittamaan itsensä sellaisissa tilanteissa. Itseään voi suojella ärsyyntymiseltä korvatulppien, kirjan tai maisemien katselun avulla.

Usein ärsyyntyminen kertoo paljon enemmän ärsyyntyjästä kuin ärsyttäjästä. Mikä  lasten aiheuttamassa metelissä on niin kamalaa, että se pilaa päivän: sekö, ettet uskalla pyytää heitä alentamaan volyymiä? Se ettet saanut itse lapsena ikinä riehua, joten mielestäsi riehuminen ei kuulu asiaan?  Vai se, että lasten vanhemmat eiv’t näytä pitävän lapsillaan minkäänlaisia rajoja? Mikään näistähän ei varsinaisesti ole lasten vika.

Usein ärsyyntyminen kertoo myös asiasta, joka on itselle vaikea. Kun kavereiden ylitöpositiiviset statukset sieppaavat, voi olla kyse siitä, ettei vai itse kykene näkemään elmän pieniä iloja. Tai ei saa itseään irti räntäsateessa lenkille. Ärsyyntyminen on siis kateuden pikkuveli.

Maailma on täynnä ärsykkeitä, joten taatusti joskus asiat ärsyttävät. Asioille et voi välttämättä mitään, itsellesi voit.

Susanna Isohanni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: