Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Pidä puolesi?

Pidä puolesi?

Lapsena ainakin meitä poikia kehotettiin pitämään puolemme. Se oli myös henkiinjäämisen edellytys välituntipihalla. Se ettei antanut kenen tahansa sanoa mitä tahansa ja töniä miten tahansa. Tönäistiin takasin. Sanottiin kovemmin. Lyötiin jos tarpeen.

Elämästä ei tullut viidakkoa, koska se oli sitä alusta pitäen. Myöhemmin työpaikoilla ja parisuhteissa tuli aina uudestaan tilaisuuksia koetella sitä, miten ego iskee toista egoa vasten ja kumpi putoaa ja kumpi jää seisomaan kehässä.

Kesti vuosia tajuta, ettei tämän tarvitse olla näin. Ja ettei oikeassa oleminen ja viimeisen sanan sanominen tarkoittanut sitä, että olisi voittanut jotakin.

Tästä havahtumisen hetkestä seurasi asetelman hidas kääntyminen toisin päin: kun lakkaan pitämästä omaa puoltani, voin olla sinun puolellasi. Ja elämä on oikeasti maaginen. Päätöksen tekeminen johti siihen, että elämään alkoi ilmestyä yhä enemmän ihmisiä, joiden kanssa ei tarvinnut pitää puoliaan.

Vastakkainasettelun sijasta voin osoittaa hyväntahtoisuuteni sinulle. Itsekeskeisen ja omassa mielessäni olemisen sijasta näen sinut ja olen sinulle avuksi, jos tahdot niin. Niissä hetkissä, kun et saa toteutettua aitoa tahtoasi, minä pidän sinun puoltasi ja saatan sinua askeleen eteenpäin, joskus kynnyksen yli. Autan näkemään ja sanoittamaan ja rohkaisen tekemään.

Saattaa kuulostaa yksinkertaiselta mutta se oli kaikkea muuta. Oli harjoiteltava aina uudestaan kuulemista ja kuuntelemista vänkkäämisen sijasta. Oli opeteltava kohtaamisissa tuhansia kertoja pois typeristä tavoista ja vääristä asenteista ja opeteltava parempia. Ja vaikken tullut hyväksi, tulin paremmaksi.

Kyse on oman elämän suurimmista paradigman muutoksista, sillä elämä alkoi ensin näyttää toiselta ja sitten olla jotakin uutta. Maailmasta tuli yhteisempi, meidän maailma. Jossa saatoin kiinnostua toisen näkökulmasta joutumatta puolustamaan omaani.

Kun energia ei mennyt vastustamiseen, sitä saattoi käyttää yhdessä luomiseen. Harva asia tuntuu yhtä suurelta voitolta. Hetkien, kohtaamisten ja toisten ihmisten todellinen merkitys avautuu vähitellen. Siinä mitassa, kun kykenin itse avautumaan.

Mikko Taskinen

Mainokset

1 kommentti

  1. Havahduttava tuo: ”Kun lakkaan pitämästä omaa puoltani, voin olla sinun puolellasi.”

    Kun on lapsesta lähtien oppinut, että itseään kannattaa puolustaa,miten kääntää mieli toiseen asentoon? Siihen, että olen tarpeeksi vahva jättääkseni itseni yksin seisomaan tilanteeseen siirtyäkseni sinun puolellesi. Miten uskaltaa jättää itsensä vartioimatta? Kääntää katse toiseen, kuunnella aidosti, seisoa toisen takana ja uskoa siihen että kyllä se minä siellä pärjää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: