Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Yes, butt

Yes, butt

Oletko huomannut, miten mutta-sana kääntää lauseen merkityksen päälaelleen tai mitätöi kaiken ennen mutta-sanaa sanotun? Varmaankin olet, koska se on aika järkyttävän tavallista. Tuskin yhtäkään palaveria, ettei tuota joku käyttäisi tuhoamistarkoituksessa.

 • Ellei sitä ole erikseen kielletty ankaran sakon uhalla.
 • Ellei yrityksessä ole kehitetty sellaista kulttuuria, jossa tuo ei ole tarpeen.
 • Elleivät ihmiset ole niin sivistyneitä, että he ovat moisen rahvaanomaisen yläpuolella.

Eli usein tietoiset toimenpiteet ovat tarpeen, että huonosta tavasta päästään eroon.

Mihin silloin tavoitellaan?

Tavoitellaanko parempia palaverikäytäntöjä, joissa ihmiset osaavat käyttäytyä?

Tavoitellaanko kohtaamisia, joissa on mahdollista rakentaa toisten ajatuksille?

Vai tavoitellaanko aitoa dialogisuutta, jossa jokainen voi kokea tulevansa kuulluksi ja jossa uuden luominen on joka hetki käsin kosketeltavaa?

Asettipa riman miten ylös tai alas tahansa, matka Joo, mutta:sta Joo, ja:ksi tuntuu yllättävän pitkältä. Vähintään yhtä yllättävältä näyttää se, miten paljon oma energiataso vaikuttaa jo peruskuuntelemiseen, toisten näkökulmien vastaanottamiseen ja niistä oppimiseen.

Ajatus siitä, että niin uusia tapoja kuin muitakin asioita kannattaa harjoitella silloin, kun on voimissaan, pätee tässäkin. Väsyneenä ei jaksa harjoitella, eikä väsymys useinkaan tuo parasta ihmisessä esiin.

Hyvän tyypin tunnistaa tästä: hän ei mene butt edellä palaveriin, kehityskeskusteluun eikä mihinkään tärkeään kohtaamiseen.

Koska hän on ajoissa luonut itsessään sivistystä, jonka itsestään selvyyteen kuuluu aina jossakin mitassa hyväntahtoisuus ymmärtää, kannustaa ja saada toisesta paras esiin. Tällä ulottumisella toiseen hyvä tyyppi vahvistaa myös hänessä asuvaa parempaa tyyppiä. Ilman muttia.

Mikko Taskinen

Mainokset

1 kommentti

 1. hannapuolakka sanoo:

  Rinnasta, älä alista!

  Ihminen on oppinut, että vastakkainasettelu on hyvä juttu. Ihminen on oppinut, että kritisointi ja epäkohtien osoittaminen on kehityksen edellytys. Mutta on automatisoitunut keino osoittaa älykkyyttä, että on tilanteen tasalla, ettei tuudittaudu, herpaannu. Ja tätä ihminen uskoo työelämän vaativan, edellyttävän.

  ”Joo ja” kuuluu johonkin aivan toiseen maailmaan, josta nämä ihmiset eivät ole edes kuulleetkaan. Tässä maailmassa luominen ja kehitteminen tehdään yhdessä. Tässä maailmassa ei ole kilpailijoita vaan ystäviä. Joo ja on luovien ihmisten, keksijöiden, filosofien, henkisten lentäjien sanastoa. He ymmärtävät, että kaikki askeleet vievät ylöspäin. Ei tarvitse tuhota koko porraskäytävää mutalla.

  Voimme luoda uutta yhteisessä kohtaamisen tilassa, jossa ajatukset eivät alista toisiaan vaan lentävät rinnakkain.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: