Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Arvosta huonoja ideoita

Arvosta huonoja ideoita

Työskentelen ns. luovalla alalla. Mutta ala ei tee minusta sen enempää tai vähempää luovaa kuin opettajasta tai insinööristäkään. Luovuus ei ole ala, vaan tapa katsoa työtä.

Luovuus voi ilmetä isoissa kokonaisuuksissa tai pilkahtaa pienissä yksityiskohdissa. Kumpikin vaatii aivoilta nyrjähtämistä pois totutuista ajattelurakenteista. Joskus se nyrjäyttäminen vaatii vähän aikaa, usein ei. Aivan liian usein kuulee sanottava, että tein tällaista tavallista, koska oli kiire.

On totta, että kiireessä rutiinit ovat tärkeitä. Rutiinit helpottavat arkea ja elämää ja niiden ansiosta jokaista hommaa ei tarvitse aloittaa aakkosten alusta. Mutta välttämättä luovaan kirjoittamiseen tai suunnitteluun ei mene yhtään pidempään aikaa kuin tylsempään ja tavallisempaankaan. Rutiinit vain säästävät aivojamme.

Mikä siis meitä pidättelee jos ei ajanpuute?

Vastaus on: rohkeudenpuute.

Luovuus vaatii heittäytymistä. Tekemällä toisin otamme riskin. Entä jos se ei toimikaan, joku nauraa tai haukkuu?

Keskikertaisuuden avulla porskuttaa aika pitkälle. Ei tule hurraahuutoja, muttei huutoakaan.

Jos työyhteisössä halutaan ruokkia luovuutta, voidaan toki huolehtia siitä, että henkilöstön ajatuksilla on joskus aikaa harhailla. Mutta ennen kaikkea työyhteisössä pitäisi huolehtia siitä, että henkilöstöllä on aikaa ja mahdollisuuksia hersytellä ja jopa mokailla.

Kun etsitään loistavia ideoita, pitääkin ensimmäisenä alentaa rimaa ihan reippaasti. Nimittäin mikään ei tuki ideoiden pulppuamista niin paljon kuin teilaava kulttuuri. Yhtään hyvää ideaa ei synny tilanteessa, jossa sille ensimmäiselle, ei niin loistokkaalle, nauretaan. Kun koossa on kymmenen huonoa ideaa, saattaa joukossa olla yksi timanttikin.

 Susanna Isohanni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: