Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Nykyajan ristiretkeläiset

Nykyajan ristiretkeläiset

Mikä meitä aikuisia ihmisiä oikein vaivaa somessa? Nimimerkin takaa ihmiset ovat valmiita heittämään sellaisia kommentteja, jotka normaalisti leimattaisiin usein työpaikka- tai koulukiusaamiseksi, kunnianloukkaukseksi tai vähintään moukkamaisuudeksi. Reteimmät tekevät niin ihan omalla nimellään ja naamallaan. Kun luen verkkouutisten perässä olevia kommentteja olen usein menettää uskoni ihmisyyteen.

Tällaisiako me todella olemme:

  • Puolustamme omaa mielipidettämme haukkumalla muita (koska argumentit oman mielipiteen puolesta ovat heikompia kuin argumentit vastapuolen mollaamiseksi)
  • Kehittelemme lapsellisia haukkumanimiä poliitikoille, julkkiksille jne.
  • Paukutamme somessa omaa mielipidettämme tunnin välein ja jokaisessa kanavassa, jotta menee varmasti perille
  • Provosoidumme ja kiihdymme nollasta sataan jopa ilman syytä
  • Keskustelemisen sijaan lyttäämme kaikki vastapuolen argumentit emmekä suostu edes kuuntelemaan, ymmärtämisestä puhumattakaan?

Oma mielipide vaikuttaa aina oikealta. Ihminen sivuuttaa helposti kaikki argumentit, jotka ovat ristiriidassa oman mielipiteen kanssa. Ja puolestaan ne argumentit ja mielipiteet, jotka tukevat ovat kantaa, lisäävät vain vimmaistakin uskoa asiaan.

Ihminen elää kuplassa. Me kaikki syyllistymme siihen, että vietämme aikaa eniten sellaisten ihmisten, kirjojen, medioiden kanssa, jotka tukevat omaa maailmankuvaamme.

Somessa tämä kupla saattaa olla koetuksella, sillä Facebook-ystäväjoukkomme on usein laajempi kuin varsinainen sosiaalinen ydinjoukkomme. Keskustelupalstoilla törmäämme näkemyksiin, jotka poikkeavat parhaiden ystäviemme näkemyksistä. Se on terveellistä, sillä oman kuplan ulkopuolelle on hyvä kurkistaa.

Mutta  toisaalta silloin myös hyökkäämme, sillä koemme, että meidän täytyy puolustaa omaa näkemystämme. Eikä pelkästään puolustaa, vaan meidän täytyy saada kaikki muutkin ymmärtämään se, että meidän näkemyksemme on oikea.

Somessa syttyy helposti nykyajan ristiretki.

Mielipiteiden vaihto ei tarkoita sitä, että vastapuolen pitäisi vaihtaa omat mielipiteensä minun omiini. Vaan sitä, että eri ihmiset saavat näkemyksensä kuuluviin. Sen voi tehdä asiallisesti, näin ainakin haluan uskoa.

Hyvä tyyppi ei ole mielipidesoturi.

Jos sinusta tuntuu, että erilaiset mielipiteet ovat pelottavia, niin omanmielisten mielipiteet ne vasta vaarallisia ovatkin. Kannattaa lukea myös tämä.

Susanna Isohanni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: