Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Parempia kohti

Parempia kohti

Alf Rehn on se hassu setä. Tuo ajatuksen Aura-joki on helmeilevää viihdettä, mihin ilmansuuntaan hänen sanallinen arkkunsa avautuukaan. Hänen Suomi-tuuletusterapiansa ansaitsee suosionsa – right or wrong, my hero!

Muutama päivä sitten Alffi kirjoitti HS:n kolumnissaan, miten pomoja tulisi rangaista ihmisten ajan tuhlaamisesta turhissa palavereissa. Samaa ajatusta on tarjoiltu aiemminkin eri muodoissa, lisäksi palaverikiintiöillä ja jopa lietsomalla kapinaan palavereihin osallistumista vastaan.

Saattaa olla, että jotkut kutsuvat koolle palavereja esimerkiksi suureen yksinäisyyteensä tai kyvyttömyyteensä ajatella itsenäisesti.

Mutta ei palavereiden todellinen ongelma ole niiden määrä vaan laatu. Olisiko fiksumpaa keskittää paukut laadun parantamiseen eli lyhyesti ihmisten itsensä johtamisen kouluttamiseen sen sijaan, että lähdetään luomaan sääntöjä ja rangaistuksia?

Toinen asia ovat Alffin ehdottamat pomosanktiot, joita hän vertaa vähäosaisille tarjottaviin sanktioihin. Uskoako sanktioiden purevan? Voivat ne purrakin. Poistavatko ne ongelman? Epäilen. Muuttuuko maailma paremmaksi? En usko.

Yhtä vähän kuin armeijan tai poliisin väliintulo lisää luovuutta ja ihmisen kykyä johtaa itseään tai löytää omaa tahtoaan. Viimeiset keinot harvoin tekevät niin.

Olisiko asiaa lähestyttävä yhtä luovalla mielellä kuin siihen haettava ratkaisujakin?

  • Mikä on olennaista? Organisaation ydintehtävän tekeminen läpinäkyväksi ja jokaisen vastuuttaminen siihen, service designerin hengessä.
  • Miten olennainen toteutetaan? Saadaan ihmiset reflektoimaan omaa työtään ja itseään, päivittäin.
  • Miten uutta kulttuuria luodaan? Kirkastamalla ja tekemällä näkyväksi se, miten talon tavat palvelevat tai eivät palvele ydintehtävää. Ja sitten poisoppimalla ja luomalla uusia, parempia tapoja.

Parempia ja sisäisesti vahvempia tyyppejä tässä kaivataan ensiksi.

Rangaistaan vasta sitten kun muut keinot on käytetty.

Mikko Taskinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: