Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Roolileikki auttaa kasvamaan

Roolileikki auttaa kasvamaan

Rooliutuminen ja varsinkin tiukasti rooleissa pysyminen estää paitsi yksilön myös työyhteisön täyden potentiaalin hyödyntämisen.

 Totta kai jonkinlaisia roolejakin tarvitaan, ainakin joskus ja joissakin työyhteisöissä. Joskus selkeiden roolien puuttuminen saattaa aiheuttaa kaaoksen. Kuka tekee ja mitä: kaikki säheltävät, pyörää keksitään uudelleen tai sitten kukaan ei tee, koska kuvittelee jonkun muun hoitavan.

Jos työyhteisön roolirajat ovat niin terävät, että ne ylittäessään saa haavoja, rooleista keskusteleminen on paikallaan.

 Roolitus syntyy osaamisesta. Kun ihminen on palkattu hoitamaan jotakin hommaa, on hyvä että hän keskittyy ja saa keskittyä siihen. Tehdä jotakin, jossa on hyvä tai jopa paras, on paitsi järkevää myös hienoa.

Se ei kuitenkaan tarkoita:

  • Etteivät muut voisi antaa paukkuja muidenkin tekemiseen
  • Ettei muilla olisi sanottavaa vaikka yksi osaa puhua ja puhuu paljon
  • Että omien roolirajojen puolustaminen olisi aina järkevää

Hyvä tyyppi haluaa nähdä asioita välillä toisen ihmisen näkökulmasta, siksi hän usein saattaa ylittää tontinrajoja. Jos työpaikan kulttuuri tukee tällaisia rajaloukkauksia, se johtaa moneen hyvään asiaan. Toimitusjohtaja voi joskus keittää kahvia, myyntitiimin ulkopuolelta joku voi kommentoida tarjousta.

 Roolileikissä kaikki oppivat. Uusia asioita tekevä ja näkevä pääsee kehittymään ammattilaisena, toisaalta hän voi tuoda työhön uuden näkökulman, joka auttaa muutkin oppimaan. Kaiken tämän seurauksena kasvaa arvostus kollegoja kohtaan, osaaminen leviää ja potentiaalia vapautuu.

 Tiimityön etu on siinä, että tiimin osasten osaaminen täydentää toisiaan, mutta myös se, että tarvittaessa palaset voivat paikata toisiaan. Tarvittaessa siis projektipäällikkö voi tuottaa sisältöä ja sisällöntuottaja napata koppia prosessista. Jokaisella on ideoita ja kaikilla on vastuu siitä, että hommat hoituvat. Vapaamatkustajia ei sallita.

 Erikoistuminen on siunaus ja kirous: ihminen saa tehdä juuri sitä, missä on paras, mutta ei pääse kehittymään vielä paremmaksi. Monet tuntevat sen, millaista on elää vain vajaateholla siitä mitä voisi olla.

 Samalla kun roolitus on työpaikan kulttuurikysymys, se on ihmisten välisen luottamuksen kysymys. Usein muutos alkaa yksilöstä, rohkeudesta ylittää rajat tai ainakin koetella niitä.

 Susanna Isohanni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: