Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Kärsiikö kärsivällinen?

Kärsiikö kärsivällinen?

Kärsivällisyyttä pidetään hyveenä, mutta aina se ei ole sitä. Tai ainkaan se ei ole hyve, jos sillä tarkoitetaan nahjusmaisuutta ja vastuun siirtämistä muiden tai elämänkohtalon harteille. Huonossa ihmissuhteessa pysyminen ei ole kärsivällisyyttä, vaan kyvyttömyyttä kantaa vastuu omasta elämästään. Työnsä inhoaminen ei ole kärsivällisyyttä.

Sen sijaan kärsivällisyyttä on se, että antaa aikaa asioille, joille ei itse voi tehdä mitään tai joille ei itse voi nopeasti tehdä mitään.

Kärsivällisyys on asenne enemmän kuin ominaisuus. Siksi aamulla voi päättää olevansa tänään kärsivällinen. Aivan kuten 40 asteen helteessä Disney Worldiin perheensä kanssa matkannut mies totesi perheelleen: whatever happens today, be happy, be happy, happy, happy, happy!

Kärsivällisyyttä voi myös harjoitella. Se tapahtuu esimerkiksi siten, että opettelee uusia, hitusen monimutkaisempia asioita. Kun aloittaa saman vuoden aikana uusina harrastuksina tenniksen ja lattaritanssit, on kärsivällisyys koetuksella. Ja siitä se kasvaa.

Kärsivällisyys vaatii hitusen kärsimistä. Kärsivällinen joutuu olemaan nöyrä, joutuu odottamaan ja tekemään töitä.  Kärsivällisen kärsimisessä kyse on kuitenkin eri asiasta kuin siitä, että olisi lattiarätti, antaisi elämän purren lipua päämäärättä ja lakkaisi yrittämästä.

Kärsimättömän ”kaikki tänne, heti, mulle, nyt” -asenne on hyvä niin kauan kuin se saa ihmisen nostamaan sohvalta peppunsa ja ryhtymään tekoihin. Mutta koska maailma ei pyöri napamme ympärillä, emmekä synny  seppinä, kärsimättömyys voi tehdä meistä itsekkäitä ja yllättävää kyllä jopa luovuttajia. On helpompaa olla yrittämättä ja opettelematta kuin ponnistella.

Kärsimätön on pahimmillaan kuin nelivuotias lapsi luistinradalla. Kun hän huomaa, ettei osaa ja tajuaa, miten paljon opettelu vaatii vaivaa, ensimmäinen ajatus on saada itkupotkuraivarit ja laittaa hokkarit naulaan.

Kärsivällinen saa peppunsa mustelmille, mutta oppii mitä vain.

Susanna Isohanni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: