Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Apukuskin paikalla

Apukuskin paikalla

Kuulin ohimennen keskustelusta lauseenpätkän, joka herätti minut miettimään työmoraalia:

”Viime yö venähti melkeen aamuun, mut onneks apukuskin paikalla voi nuokkua… Eikä se ketään haittaa.

Kun liikkuu maailmassa ja kuuntelee ihmisten kertomuksia, vakuuttuu, ettei edellä mainitussa lausumassa oli kyse satunnaisesta tapauksesta vaan ilmiöstä, joka tuntuu laajenevan maailmassa. Tätä kokemusta tukevat myös tutkimukset.

Brian Solis kirjoittaa artikkelissaan Your Workforce is Disengaged: Here’s What To Do About it tutkimusten äärimmäisen korutonta kertomaa:

  • Vain 13 % henkilöstöstä on sitoutunut työhönsä.
  • Henkilöstöstä 26 % on täysin välinpitämätöntä ja he ovat vaarassa myrkyttää toisetkin levittämällä negatiivisuutta.

Solisin ratkaisu kiteytyy lauseeseen:

    People must believe that leadership is relentless in its pursuit for a living and inclusive culture that everyone can stand behind.

Johtamista tarvitaan, mutta ennen kaikkea itsensä johtamista.

Ihminen vailla aitoa suhdetta työhönsä (ja sitä myötä itseensä) jättää helposti työn tekemisen ja vastuun muille. Näitä ihmisiä löytyy suorittajissa, leipääntyneissä ja muissa suojatyöpaikkoihin hakeutuneissa. Tämä on niin ihmisen itsensä, työyhteisön kuin yrityksenkin yhteinen tragedia, joka edellyttäisi pöydälle nostamista ja havahtumiseen ja muutokseen innostavia menetelmiä.

Hyvä tyyppi ei ulkoista vastuutaan, koska hän on löytänyt yhteyden työnsä ja itsensä välillä. Vastuu ei synny hänen ulkopuoleltaan vaan hänen sisältään: tehdyllä työllä on merkitystä hänelle ja toisille ihmisille. Erityisesti sillä, miten hän tekee työnsä ja miten hän tekee sen toisten kanssa.

Hyvästä tyypistä jalostunut parempi tyyppi on kehittänyt tämän lisäksi itsessään moraalista valmiutta. Käsite tulee urheilupiireistä ja tarkoittaa sitä, että tietää tehneensä kaiken mahdollisen suoritustaan varten ja tietäminen luo hänessä luottamuksen antaa parastaan.

Paremman tyypin kohdalla moraalinen valmius tarkoittaa laajasti sitä valmistautumista, jonka ihminen tekee ollakseen tehtävänsä ja eteen tulevan todellisuuden tasalla. Ja ennen kaikkea valmiutta vastata niihin tarpeisiin, joita varten hänen työnsä alun perin on tarkoitettu. Lyhyesti: olen johtanut itseäni ja elämääni siten, että olen valmis kohtaamaan mitä tahansa ja tarpeen vaatiessa ylittämään itseni.

Itsensä johtaminen on aina esimerkillä johtamista. Samalla se on esimerkkinä johtamista. Tätä kohti maailma on menossa kiihtyvällä vauhdilla. En tiedä, miten tässä käy niiden, jotka haluavat kulkea toiseen suuntaan.

Mikko Taskinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: