Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Miten tulla paremmaksi ihmiseksi?

Miten tulla paremmaksi ihmiseksi?

Tällä kertaa parammaksi tyypiksi kehittymiseen antaa hitusen erilaisen näkökulman Kirkkohallituksen asiantuntija Juha Luodeslampi.

Miten tulla paremmaksi ihmiseksi?

Halu olla parempi kuin on, ei ole vieras suurimmalle osalle ihmisistä. Aina on parannettavaa tiedoissa, taidoissa, kuntoilussa ja työpanoksessa. Riippuen siitä, onko liian suuri luulo itsestä tai musertunut itsetunto, olemme asian kanssa pulassa eri tavoin.

Elämän tarkoitus on olla ihminen. Ihmisyyteen kuuluu keskeneräisyys ja haparointi. On helppo ajatella olevansa kelpo yksilö ja päättää, että noin en minä ainakaan tekisi tuossa asemassa. Sitten kun on arjessa esimerkiksi pienten lasten kanssa, moni itselle tehty lupaus tulee romutettua pahasti. Joskus sitä on voimansa tunnossa ja nostaa painavaa taakkaa kylmässä sekä tekee varoiksi vielä kiertoliikkeen. Sitten on sairasloma. Jotain ei vain tunnu oppivan, vaikka juuri äsken oli vahva.

Miten ihmeessä sitä sitten voisi tulla paremmaksi ihmiseksi? Vastaus on helppo. Ei mitenkään, jos sillä tarkoitetaan jotakin täydellistymistä. Ihmisenä olemisen olennainen osa on mokaaminen. Suuri juttu on se, minkä arvon annamme mokaamiselle.

Armollisuuden oppiminen itseä ja muita kohtaan on oletettavasti elämän mittainen prosessi. Prosessi ei sinänsä tee ihmistä paremmaksi, vaan se on joskus suttuistakin arkielämää.

Helposti solmuun vievä tie on vertailu työelämässä. Kun katselen ympärilleni, näen jotakin, mutten useinkaan näe sen taakse. Kun alan vertailla itseäni, tekojani ja tarmoa, olen nopeasti tilanteessa jossa joku muu tuntuu saavan niin paljon enemmän aikaan. Lopullista totuutta ei tiedä kukaan, mutta oma tunne on totta. Joudumme opettelemaan armollisuutta vaikka sen kautta, ettemme vertaile.

Ihmisenä oleminen on mokaamista, armollisuuden opettelua, itsenä olemisen hyväksymisen prosessia ja siksi niin mukavaa. Riitän omana itsenäni. Se ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi pyrkiä paikoillaan polkemisen tilaan. Oleminen on aktiivista. Jos joku asia ärsyttää niin sille voi jotain kun tekee jotain. Tekemisessä voi tulla mokattua ja se kuuluu asiaan.

Juha Luodeslampi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: