Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Onnellisuus on valinta. Miksi odottaa?

Onnellisuus on valinta. Miksi odottaa?

Maailman kaikki hyviin tyyppeihin liittyvä viisaus ei ole meillä, joten olemme pyytäneet vierasblogauksia muiltakin hyviltä tyypeiltä ja sellaisista tietäviltä. Nyt suunvuoron saa MB Master Coach & Onnellisuusvalmentaja Laura Frey.

Onnellisuus on valinta. Miksi odottaa?

Edesmennyt suomalainen kirjailija ja runoilija Väinö Kirstinä kirjoitti Sanoma kuluttajalle -runossaan: ”Ole onnellinen, se on kansalaisvelvollisuus.” Velvollisuus onkin vakuuttava lähtökohta. Onko muita hyviä syitä olla onnellinen?

Ensinnäkin, onnellisempina olemme pienempi ympäristöhaitta lähimmäisillemme. Jopa päinvastoin, tartutamme onnellisuutta ympärillemme. Onnellisempana elämä on myös helpompaa, vaivattomampaa ja mukavampaa. Onnellisuuden tiedetään lisäävän mm.

  • henkistä ja fyysistä terveyttä
  • voimaa ja kestävyyttä
  • merkityksellisyyttä ja selkeyttä elämässä
  • kykyä johtaa itseämme
  • myötätuntoa ja erilaisuuden hyväksymistä
  • kykyä antaa anteeksi (etenkin itsemme takia)
  • kokonaisvaltaista hyvinvointia
  • rohkeutta elää omaa elämää.

 Kun ajatellaan nykytietoa onnellisuuden myönteisistä vaikutuksista, on mielenkiintoista, että vielä vuonna 1992 Isossa-Britanniassa esitettiin onnellisuudelle tautiluokitusta. Onnellisuutta pidettiin tilapäisenä mielenhäiriönä; toivottavana mutta ohimenevänä harhatilana, joka aiheuttaa omitusta käytöstä.

 Onnellisuudesta puhutaan yhä enemmän. Eri kansakuntien onnellisuutta mitataan ja vertaillaan. Silti jo sana onnellisuus aiheuttaa monille lähes allergisia oireita. Jotta vältyttäisiin väärinkäsityksiltä, on tärkeää selventää, että kirjoitan tässä aidosta ja todellisesta onnellisuudesta – en päälle liimatusta hymynaamaisesta pakkopositiivisuudesta.

 Aitoa onnellisuutta ei voi tavoitella ulkopuolelta. Onnellisuus on jo sisällämme – se on ollut siellä aina – mutta on ehkä jäänyt elämämme jalkoihin. Aito onnellisuus on ennen kaikkea tapa olla. Se ei ole mielentila, eikä se myöskään ole tunne. Tunteet tulevat ja menevät, aito onnellisuus on pysyvää.

Aito onnellisuus on myös luottamusta siihen, että elämä kantaa. Mielenrauhaa, tasapainoa, avoimuutta uudelle, kykyä nähdä ympärillä lukematon määrä mahdollisuuksia. Se on vapautta ja tapa tulkita maailmaa myönteisesti ja rakkaudesta käsin.

 Pysyvänä tilana onnellisuus auttaa palaamaan takaisin lähtötasolle yhä uudelleen, vaikka joutuisimme ympäristömme kolhimiksi ja putoaisimme välillä alemmas onnellisuuden tikapuilla. Aito onnellisuus ei myöskään ole keneltäkään toiselta pois. Se on tarkoitettu jaettavaksi. Oma onnellisuutemme on itse asiassa suurin lahja, jonka voimme toisille antaa.

 Miten tulla onnellisemmaksi?

 Lukuisten tieteellisten tutkimusten (mm. BBC QED Science Documentary, 1996) ja oman käytännön kokemuksenikin mukaan onnellisuuden tasoa voi nostaa pysyvästi. Tehokkaimmin ja nopeimmin tämä onnistuu läsnäolo- ja onnellisuusharjoituksilla, jotka ovat myös oivalluksia herättäviä ja itsetuntemusta lisääviä.

 Onnellisuus on tietoinen valinta, jonka voimme päättää tehdä joka hetki uudestaan. Yhtä lailla voimme myös päättää olla valitsematta onnellisuutta. Tuntuu siltä, että aika moni valitsee tuon jälkimmäisen vaihtoehdon. Ehkä tietämättömyyttään, kenties tottumuksesta?

 Vaikka haluaisimme valita onnellisuuden, meillä tuppaa olemaan lukuisia esteitä, miksi emme juuri nyt voi olla onnellisia. On huono hetki; rupean onnelliseksi sitten kun saan jotakin tai olen jotakin, koska olen sitä tai tätä, koska menneisyydessäni on… Tai ehkä meillä on tiukassa istuva uskomus, että onnellisuus on joitakin muita kuin juuri meitä varten.

 Jos kuitenkin päätämme valita onnellisemman vaihtoehdon, sen myötä muokkaamme omaa todellisuuttamme myönteisemmäksi. Käytännössä muutamme tapaamme tulkita ympäristöämme onnellisemmasta näkökulmasta.

 Helpottavaa on, että voimme löytää onnellisuuden vain sisältämme; ulkoiset asiat eivät tee meistä aidosti onnellisia. Ulkoa tulevat tekijät toki vaikuttavat onnellisuuteemme, mutta vain hetkellisesti. Kulunut sanonta ”raha ei tee onnelliseksi” pitää todella paikkansa. Tosin taisi Mika Waltari eräässä näytelmässään myöntää, että ”raha ei tee onnelliseksi, mutta kyllä se rauhoittaa”.

 Ihmisiä usein hämmentää tieto, että ulkoiset asiat (raha, työ, asuinpaikka, status, valta, ulkonäkö jne.) vaikuttavat onnellisuutemme vain kymmenisen prosenttia koko onnellisuutemme potista. Loppu 90 prosenttia muodostuu opitusta onnellisuuden määrästä (ns. ”familiar point”, Ph.D. Robert Holden) sekä valinnoista, jotka vaikuttavat oleellisesti onnellisuutemme tasoon.

 Jos onnellisuuden ajattelee olevan kiinni ulkoisista asioista, tyypillinen seuraus on, että itsellemme asettamamme onnellisuusmaali on koko ajan jossain edellämme. Aina kun jotain on saavutettu, keksimme mitä vielä tarvitsemme ollaksemme oikeasti onnellisia. Sen sijaan, että jahtaamme onnellisuutta, voimme tietoisesti omaksua toisen näkökannan: olemalla ensin onnellinen saavutamme toivomiamme asioita.

 Onnellisuus on mahdollistaja, joka auttaa meitä menestymään ihmissuhteissamme, työssämme ja elämässämme. Kuulostaa houkuttelevalta, eikö! No miten on, jäätkö odottelemaan sopivampaa hetkeä olla onnellinen vai päätätkö olla onnellinen nyt? Ja hyvä tyyppi?

Laura Frey

MB Master Coach & Onnellisuusvalmentaja

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: