Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Rinnalla ja yhteydessä

Rinnalla ja yhteydessä

Hyväksytyksi tuleminen on ihmisen syvimpiä tarpeita ja siksi myös kaipuista suurimpia. Hyvän tyypin läsnä ollessa sen pääsee kokemaan tulemalla vastaanotetuksi sellaisena kuin on. Kohtaamisen laadun huomaa vapautuneena tunnelmana ilmaista itseään, vieläpä vailla tarvetta selittää sanomisiaan tai olla jatkuvassa itsetarkkailun tilassa.

Tällaiset kohtaamiset ja tällaisten tyyppien kohtaaminen saa paitsi mielen iloiseksi ja olon virkistyneeksi, ne myös tukevat itsetuntemuksen ja toteutumisen vahvistumista. Hyvä tyyppi toimii kanssakulkijana, vertaistukena ja antaa luvan olla keskeneräinen, arvokkaasti.

Hyvän tyypin seurassa saa kokea olevansa kiinnostava ja tärkeä siksi, koska on sellainen kuin on. Jo tällä on positiivinen vaikutus. Usein tämän lisäksi tulee vielä se, että hyvä tyyppi näkee jotakin myönteistä ja rohkaisee ja kannustaa tätä kohti. Tämä on kuin laajentunutta kiinnostusta arkipäivän voinnin ja kuulumisten kysymisen lisäksi.

Paitsi että hyvä tyyppi arvostaa toisen osaamista, hänellä on myös ilmiömäinen kyky kuulla toisen puheista se, mihin toinen on menossa, mitä hän kaipaa ja tavoittelee. Hyvä tyyppi tarttuu tähän, sanoo ehkä jotakin, jolla on kannustava vaikutus.

Tällä kaikella hyvä tyyppi tulee luoneeksi tilaa toiselle olla ja toteutua. Ja mikä ehkä hienointa, hän tekee tämän ilman erillisyyden tunnetta. Tilanteesta jää ystävällisyyden tunne. Sellainen, että olemme ihmisiä, tarvitsemme toisiamme ja saamme toisiltamme enemmän kuin huomaammekaan.

Aina löytyy tyyppejä, joilla on tapana arvostella kaikkea ja kaikkia, koska he tajuavat niin paljon enemmän ja ovat niin paljon muita parempia ja fiksumpia. Usein näiden typerysten heikko omakuva tuhoaa heitä itseään ja muita ihmisiä ja kummankin mahdollisuuksia. Mielen ahdas koppero latistaa, ahdistaa ja vie voimat.

Sillä: jokainen kohtaaminen merkitsee ja sillä on vaikutuksensa. Se avaa tai sulkee, voimauttaa tai heikentää, mahdollistaa tai latistaa. Omalta osaltani minä päätän, kumpaa.

Kun tulen kohtaamiseen myönteisellä ja avoimella asenteella, on todennäköisempää, että kohtaamisen seuraukset ovat hyvät. Ja kun päätän tämän, voin samalla päättää harjoitella sitä. Aluksi valikoidusti mutta kun voimistun, voin harjoitella yhä useammin. Kun siitä tulee tapa, tarvitsen yhä vähemmän huomiota ja energiaa sen toteuttamiseen.

Voin antaa saamani hyvän kiertää. Voin muuntaa saamani huonon hyväksi. Tässä jos missä voin kokea osallisuuteni ja löytää sisäisen hyväntekijäni.

Mikko Taskinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: