Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Parempi jättää hyvän jäljen

Parempi jättää hyvän jäljen

Hyvän tyypin vaikutus ei aina pääty kohtaamiseen vaan jatkuu sen jälkeen, toisinaan vuosia.

Se voi olla yksi lause, joka jää mieleen eikä jätä rauhaan, ennen kuin sille on tehnyt jotakin.

Joskus hyvän tyypin asenne on niin esimerkillinen ja rohkaiseva tai sitten vain niin yksinkertainen että hämmästyy: siis tuon voi tehdä noinkin, olen turhaan tehnyt siitä monimutkaisen ja vaikean.

Toisinaan hyvä tyyppi saattaa yhden päivän mittaan tehdä huomaamattaan kymmeniä sellaisia tekoja, jotka jäävät ihmisten mieleen. Aina ei ole kyse siitä, mitä hyvä tyyppi tekee, vaan miten hän sen tekee.

Hyvän tyypin läsnäolo voi myös muuttaa tunnelman toiseksi, avoimemmaksi ja myönteisemmäksi. Jos hyvä tyyppi on luonteeltaan vahva, hänen läsnäolonsa tekee mahdottomaksi inhimillisen alhaisuuden, joka saattaa hänen poissa ollessaan rehottaa.

Toisinaan syntyy kokemus ihmisestä, joka on ylittänyt sillä tavoin inhimilliset rajoitteensa, että hän on hyvällä tavalla kehittymässä ihmiseksi isolla I:llä.

Kun muistelee elämänsä ihmisiä vuosia tai vuosikymmeniä taaksepäin, esille nousevat useimmiten ne, jotka ovat jättäneet positiivisen jäljen. Erityisesti ne ihmiset, jotka ovat vaikuttaneet oman polkumme suuntaan ratkaisevalla hetkellä tönäisemällä sopivasti eteenpäin, muistamme ja joita saatamme muistella vielä kiikkustuolissakin.

Hyvä tyyppi on voinut havahtua sille, mitä on. Se on ollut lähtökohta, josta hän on oikeasti alkanut antaa ihmisille jotakin itsestään, jotakin sellaista, joka oikeasti auttaa heitä kehityksessä eteenpäin: ”Löydä parhaasi, anna parastasi – luot parasta.”

Vuosia sitten kuulin harjoituksesta, jossa oli määrä kirjoittaa oma nekrologi. Millaisena ja mitä ihmiset sinusta muistavat, kun olet mennyt?

Tällaisen metapeilauksen voi tehdä aika ajoin. Peilata sitä, millaisen jäljen jätti ympäristöönsä olemisellaan, sanomisillaan ja toiminnallaan. Koska tällainen peilaaminen tuottaa parhaassakin tapauksessa vain puolitotuuksia, on hyvä luoda sellaisia suhteita ja tilanteita, joissa saa jäljestään aitoa ja suoraa palautetta.

Sillä tuoreus on hyve. Luontaisesti jäämme osaamisemme ja tapojemme kehään toistamaan yhtä tarinaa. Mahdollisuus singota itsensä kanssa kehän ulkopuolelle on kuitenkin mahdollista joka päivä:

  • Ota tuore näkökulma.
  • Kerro tuore tarina.
  • Yllätä itsesi tykkäämästä sinulle oudoista asioista.

Lyhyesti: ylitä itsesi ilolla.

Mikko Taskinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: