Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Rajansa se on suorittamisellakin

Rajansa se on suorittamisellakin

Pitää olla hyvä puoliso, hyvä vanhempi, hyvä työntekijä, hyvä pomo, itseään harrastuksissa kehittävä, terveydestään huolehtiva, sivistynyt, hellä kumppani, huoliteltu, oman tyylinsä löytänyt, hauska, muttei pinnallinen, kodin askareista selviävä supersuorittaja. Meistä moni on juuri tehnyt uudenvuodenlupauksia, jotka ovat suorittamista täynnä. Niin minäkin.

Suorittamisen lopettaminen on yllättävän vaikeaa. Toisille se on vaikeampaa kuin toisille. Siksi toisten pitää tietoisesti viheltää peli poikki. Miten se sitten onnistuu? Kuten kaikki: pikkuhiljaa ja harjoittelemalla. Varaamalla joka päivästä pieni hetki sille, että heittäytyy hetkeen, eikä aikatauluta mitään. Mieluiten ei edes tee mitään.

Itse olen kehittänyt itselleni saunarituaalin. Koska saunan jälkeen ei voi enää rehkiä, siivota tai urheilla, pistän saunan päälle silloin, kun päätän lopettaa suorittamisen. Saunan jälkeen on luonnostaan raukea olo, joten laiskottelu on helpompaa. Lisäksi minulla on syy siihen, etten tee enää mitään.

Kehitä oma ”saunarituaalisi”. Pidä huolta, että se on mahdollisimman säännöllinen.

Kehitä sijaistoimintoja, jotka auttavat asiassa. Itselleni neulominen on tekosyy istua sohvalla ja katsoa televisiota. Olen huomannut, että monille miehille se on kalastaminen. Molemmat puuhat näyttävät ja kuulostavat siltä, että tekisi jotain hyödyllistä, mutta oikeasti vain istuu paikoillaan.

Zen-hetket ovat äärettömän tärkeitä itsensä kehittämisen kannalta, sillä niissä ajatukset saavat virrata vapaasti assosioiden. Joillekin juoksu tai hiihto voi olla zen-hetki, mutta kannattaa pitää huolta siitä, ettei itse lajista kehity uusi suorituksen kohde.

Jokainen päivä tarjoaa mahdollisuuden toteutua ja toteuttaa itseä. Elämän ja jokaisen päivän zen-piste on tajuta, että itsellä on vapautta paljon enemmän kuin kuvitteleekaan. Aina voi palata tuohon pisteeseen, sillä siitä kumpuaa impulssi luoda päivänsä uudestaan.

Voi tietysti kysyä, että miksi pitäisi, kun rutiineilla päivä pyörii hyvin? Siksi, että toteutumisesta syntyvä elämisentunne ja elämisenriemu ovat asioita, jotka leviävät laajalle. Se ei rutiinien toteuttamisen kautta tapahdu.

Reipasta, rauhallista ja rajoja rikkovaa vuotta!

Susanna Isohanni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: