Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Alttiutta ja tahdon voimistamista

Alttiutta ja tahdon voimistamista

Itsensä haastaminen on kaiken kehityksen ja myös parempana tyyppinä toteutumisen perusta. Kyky kohdata, nähdä ja tehdä vähän enemmän kuin luontaisesti on taipumusta tai siinä hetkessä irtoaa vaatii itsensä ylittämistä. Arki tarjoaa siihen mahdollisuuden ja tähän mahdollisuuteen tarttuminen pitää sekä arjen että itsenkin elävänä.

Kirjassaan Syö mitä mielesi tekee Teemu Ollikainen tekee selvää itsensä ylittämisen haasteesta: ”Ongelma on minä itse – lyhytjänteinen, helposti motivaationsa menettävä, elämästä nautiskeleva ja impulsiivinen ihminen. Ihmisessä on periksi antamisen lihas ja tavoitteissa pysymisen lihas. Usein ristiriitaiset tunteet ja tavoitteet romuttavat yrityksiä. Epäonnistumisen syyt löytyvät siitä, ettei ymmärrä itseään eikä sitä, mikä saa toimimaan itseään vastaan.”

Oppiminen tarkoittaa usein valmiutta luopua niistä piirteistä, jotka eivät sovi omaan minään. Se on halua kehittää itseään hyvään suuntaan. Kun ihminen päättää ryhtyä tällaiseen projektiin itsensä suhteen, se vaikuttaa vähitellen aivan kaikkeen.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi seuraavaa:

• uskallusta lähteä kokeilemaan avoimuutta ja jakamista

• rohkeutta/halua tutustua itseensä ja ihmisluontoon

• itsensä sivuun siirtämisen taitoa, tilan tekemistä muille

Projekti edellyttää yksilöltä halua ja motivaatiota kehittää itsessään, ei vain ammatillisia taitoja, vaan myös elämäntaitoja ja -näkemystä. Kehittymistä arvostava ja siihen kannustava yhteisö on usein suureksi avuksi. ”Yhteisöksi” riittää joskus toinen ihminen. Kaikkia näitä ominaisuuksia voi olla myös vähemmän hyvillä tyypeillä, mutta hyvä tyyppi nimenomaan haluaa olla hyvä tyyppi, ja hän käyttää ja kehittää ominaisuuksiaan oikein. Kyse ei ole suostumisesta johonkin, vaan sisäsyntyisestä tahdosta olla vähän enemmän, yhteiseksi hyväksi.

Tuomas Enbuske kiteytti tähän liittyvän haasteen eräässä twiitissään hauskasti:

”Totta kai kaikki pitää mielipiteitään totena. Ei kai kukaan niitä muuten kertoisi.”

Koska tämä on lähtökohta, jokainen voi omalla kohdallaan todeta, kuinka paljon tästä on matkaa avarakatseisuuteen. Halutessaan voi kuitenkin avautua vieraalle, haastaa itsen erilaisten näkemysten edessä ja kasvattaa itseä avarakatseisuuteen ja laajanäköisyyteen. Miten?

Ihminen ei olisi ihminen, ellei hänellä olisi kykyä oppia ja ylittää luontainen taipumuksensa ja lähtökohtansa. Tietoinen päätös haastaa itsensä siihen, mikä tuntuu vieraalta ja mikä haastaa oman käsityksen ja kuvan maailmasta, on mahdollista missä tahansa kohtaamisen hetkessä.

Harjoitteleminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että:

• lasket tietoisesti suojaustasi

• ajattelet jotakin toista, itsellesi vierasta näkökulmaa

• sanot itsellesi: tämä on mahdollista.

Ja siitä tulee mahdollista.

Mikko Taskinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: