Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Tarvitaan vain yksi aseenkantaja

Tarvitaan vain yksi aseenkantaja

Kuvittele viisi lasta leikkimässä hiekkalaatikolla tai koulun välitunnilla. Yksi lapsista kiukuttelee: häntä ei huvita leikkiä samaa leikkiä kuin muut, hän haluaa saada tahtonsa läpi, vaikka kaikki muut ovat eri mieltä. Hän protestoi, rikkoo muiden leikit ja pahimmillaan tönii muita. Mitä vaihtoehtoja on sen suhteen, miten tilanne etenee?

Jos lapset ovat sen ikäisiä, että heillä on jo hitusen sosiaalista pelisilmää, he luultavasti oivaltavat, ettei yksi häirikkö voi tyrannisoida koko porukan leikkejä. He joko hylkäävät leikkien pilaajan leikkiensä ulkopuolelle, jolloin kiukuttelija joko sopeutuu yhteisiin pelisääntöihin, jatkaa leikkejään yksin tai siirtyy muualle (tai lähtee kotiin itkemään ja kerjäämään huomiota).

Sosiaalinen paine on vahva motivaattori.

Tilanne on varsin erilainen, jos häirikkö saa yhdenkin mukaansa. Jos toinenkin lapsi osallistuu aktiivisesti häiriköintiin, hiekkalinnojen rikkomiseen tai tönimiseen, on leikki välittömästi pilalla. Kaksi aggressiivista kykenee ottamaan ylivallan, jos kolme muuta pelaa niin sanotusti kiltisti ja oikeilla säännöillä. Mutta usein riittää sekin, että tämä tyranni saa taakseen yhden hiljaisen puolustajan. Yhden, joka vain asettuu hiljaisesti puolustamaan häntä. Aina hiljaisen ei tarvitse myöskään asettua häirikön taakse, riittää ettei hän asetu kenenkään taakse.

Työelämässä on tyranneja, ikuisia valittajia, leikkien rikkojia, niitä, jotka haluavat aina määrätä. Heitä on siellä siksi, että heidän annetaan rikkoa leikit ja pilata tunnelma.

Ja heidän annetaan hyppiä seinille sen vuoksi, että heillä on joku tai joitakin tukenaan, aseenkantajinaan. Joko aktiivisia sapelinheiluttajia tai hiljaisia, jotka eivät halua ottaa kantaa mihinkään tai asettua kenenkään puolelle.

Työelämä tarvitsee hyviä tyyppejä, mutta hyvät tyypit eivät pelkästään tee hyvää vaan myös taistelevat pahaa vastaan.

Hyvä tyyppi ei katso muualle silloin, kun joku rikkoo hiekkalinnoja tai unelmia.

Susanna Isohanni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: