Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Ryhdy tunteiden askeetikoksi

Ryhdy tunteiden askeetikoksi

Paljon tavaraa ja tunteita ja uusia impulsseja. Sytymme, kun saamme tunnetason tuutista tavaraa. Rakastuessa tunteiden vuoristorata vaihtelee ikävästä hekumaan, ja se tuntuu mahtavalta: minä elän!

Valitettavasti sama toimii myös negatiivisten tunteiden osalta. Me jäämme rypemään itsesäälissä, juoruilemaan naapurista, kadehtimaan työkaveria. Teemme niin, koska se tuntuu hyvältä, vähän aikaa. Mutta toisin kuin positiiviset impulssit, negatiiviset impulssit tuottavat karmean krapulan. Normaalilla omallatunnolla varustettu ihminen tuntee itsensä raskaaksi ja typeräksikin jälkeenpäin.

Tunteet ovat kuin hanasta virtaava vesi, mutta me voimme päättää, mitä hanalla tehdään. Me voimme päättää, käännämmekö hanan auki ja käännämmekö lämmintä vai kylmää vettä. Hyvä tyyppi hallitsee sitä, millaista vettä laskee ulos. Ei niin, ettei hän koskaan tuntisi normaaleja inhimillisiä negatiivisia tunteita, eikä ajattelisi pahaa. Mutta hän tietää, mitä ne itselle aiheuttavat.

Hyvänä tyyppinä oleminen vaatii nöyryyttä ja askeettisuuttakin. Askeettisuus tarkoittaa sitä, ettei mässäile negatiivisella asenteella, vaikka sitä olisi kahvihuoneessa tarjolla. Hyvä tyyppi on negatiivisten tunteiden ja tilanteiden askeetikko. Hän kieltäytyy kermaisesta kakusta, jos kuorrutteena on katkeruutta ja kateutta. Sillä hän tietää, että tuollaisesta kakusta kehittyvää sisäistä läskiä pitää kantaa mukana loppupäivä, joskus loppuelämä. Kieltäymys vaatii itsekuria.

Mikä on olennaista? Kun katsot kulunutta päivääsi kuin ulkopuolisen silmin, opit vähitellen selvästi erottamaan olennaisen epäolennaisesta.

Yllä olevan kysymyksen seurauksena – kun siitä tulee tapa – voi harjoitella arjessa tästä olennaisesta käsin toimimista. Sinusta tulee arjen iloinen askeetikko, joka levittää ympärilleen selkeyttä ja ilmapiiriä, jossa olennaiseen keskittymisestä tulee normaali olotila.

Mikko Taskinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: