Paremmaksi tyypiksi

Etusivu » Ei kategoriaa » Hyvät tyypit eivät ole uhanalainen laj

Hyvät tyypit eivät ole uhanalainen laj

Joskus kuulostaa siltä, että hyvät tyypit olisivat kuolemassa sukupuuttoon. Mediassa kirjoitetaan juttuja narsisteista, työelämän psykopaateista ja annetaan vinkkejä siihen, miten pitää käsitellä hankalaa esimiestä tai pomoa.

Suurin osa elämäni varrella tapaamista ihmisistä on kuitenkin ollut niin sanotusti hyviä tyyppejä. En tietenkään ole kaikkien kanssa kaikesta samaa mieltä, eikä se minusta hyvän tyypin edellytys olekaan, mutta kaikissa hyvissä tyypeissä on jotain miellyttävää ja inhimillistä. Useimpien ihmisten kanssa on pääsääntöisesti helppo tulla toimeen.

Onko se sattumaa, että kohdalleni on osunut hauskoja, hurmaavia, huumorintajuisia, empaattisia, puhetta kuuntelevia ihmisiä? Ovatko oikeasti hyvät tyypit kadonneet muualta kuin minun ympäriltäni ja oikeasti valtaosa ihmisistä on veemäisiä omaneduntavoittelijoita?

En jaksa uskoa siihen, että minulla olisi käynyt niin hyvä tuuri, puhumattakaan siitä, että olisin jotenkin ansainnut ja kerännyt hyvät tyypit ympärilleni.

Uskon siis siihen, että valtaosa ihmisistä on ihan jees. Jotain vain tapahtuu matkan varrella.  Lopulta luonnostaan ihan mukiinmenevät tyypit kiukuttelevat työpaikoilla, kun kaikki ei menekään oman pillin mukaan tai keräävät kunnian muiden tekemistä asioista tai välttelevät töidentekoa ja antavat muiden hoitaa likaiset työt.

Uskon siihen, että nämäkin ihmiset ovat hyviä tyyppejä, heille on vain annettu oikeus käyttäytyä huonosti.

Työpaikan pikkutyrannit pitää laittaa kuriin. Niin kuin vanhemmat laittavat kuriin uhmaikäisen lapsensa, myös työyhteisön pitää laittaa kuriin ihmiset, jotka pilaavat käyttäytymisellään kollegoiden päivän tai pahimmillaan koko työilmapiirin.

Tämä on tietysti esimiehen vastuulla oleva asia, mutta se ei poista vastuuta muulta työyhteisöltä. Nykypäivänä pomo ei ole joka sekunti olkapään takana seuraamassa , mitä alaiset tekevät. Eikä hän näin ollen voi tietää kaikkea, mitä työpaikalla tapahtuu.

Huonosti kohdellulla kollegalla tai työyhteisöllä on kaksi vaihtoehtoa: ottaa itse asia puheeksi huonosti käyttäytyvän ihmisen kanssa tai kertoa asiasta esimiehelle. Ensimmäisen jälkeen kannattaa siirtyä toiseen, jos mikään ei muutu.

Harva on oikeasti huono tyyppi. Huonot tyypit vain käyttäytyvät huonosti, koska kukaan ei ole puuttunut asiaan. Muut ovat hiljaisesti antaneet siunauksensa kiukuttelulle, työnvieroksumiselle ja jatkuvalle valittamiselle.

Susanna Isohanni

Mainokset

2 kommenttia

  1. Todella, kannattaa ottaa asia puheeksi. Kannattaa ylipäätään toimia kun huomaa, että tilanne toistuu tai on jatkuvasti ’päällä’. Erityisesti huonoista tavoista tulee nopeasti pysyviä tapoja.

    Jotkut ihmiset tarvitset enemmän ulkoista tukea kuin toiset. Ja toisten tehtävä lähimmäisinä on tukea ja auttaa. Ellei pelkkä esimerkki auta, hyvällä voi aina lähestyä.

    Eri mieltä taas olen siitä, että uskon meidän vetävän tietynlaisia tyyppejä puoleemme. Se on asenne, joka syntyy ajatuksissamme. Valittajat ovat usein ansainneet ne, joista valittavat. Kokemusta on. Kokemuksesi hyvistä tyypeistä näyttäisi syntyvän joko siitä, että ’säteilysi’ vetää puoleensa hyviä tyyppejä tai sitten keskityt sekä havainnoissasi että toiminnassasi positiiviseen. Miten on?

    • Kiitti kommentista! On se varmaan totta, että hyvät tyypit vetävät toisia hyviä tyyppejä puoleensa. Tämä on varmaan asia, johon työnantajienkin kannattaa rekrytoinnissaan kiinnittää huomiota. Toisaalta hyvät tyypit myös ovat niitä, jotka laittavat kiukuttelijat kuriin tai omalla esimerkillään sitten näyttävät, että näin meillä käyttäydytään. Näin he ovat rakentamassa työpaikan kulttuuria. Kuka nyt ei haluaisi matkia ihmistä, jota ihaillaan työkaverina?

      Omasta hyvästä tyyppeydestäni en osaa sanoa muuta kuin, että yritän olla sellainen. Muut saavat arvioida, kuinka hyvin siinä onnistun. Mutta rimani on aika korkealla – ja se on korkealla sen vuoksi, että minulla on ollut ja on niin hyviä esimerkkejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: